Dieta Dąbrowskiej

Ten rodzaj diety jest swego rodzaju głodówką leczniczą. Można ją stosować jako okresową kurację, która dostarcza organizmowi enzymy, mikroelementy oraz witaminy. Ma korzystny wpływ na organizm dzięki jego odtruciu i alkalizacji (odkwaszeniu). Wzmacnia mechanizmy immunologiczne, równoważy wszystkie zachodzące przemiany, polepsza ogóle zdrowie. Po zaprzestaniu całej kuracji zalecane jest włączenie do diety naturalnych produktów takich jak: warzywa, owoce, ziarna, rośliny strączkowe oraz jako dodatek, produkty zwierzęce. Wiele doświadczeń potwierdziło prawdziwość stawianej często tezy dotyczącej pożywienia. Może ono być skutecznym środkiem profilaktycznym oraz leczniczym w stosunku do chorób cywilizacyjnych.

Zasady leczenie dietą są bardzo proste. Przez wskazany okres czasu (od kilku dni do kilku tygodni) zaleca się jadłospis, który oparty jest wyłącznie na warzywach zawierających niski poziom skrobi. Do takich warzyw zalicza się na przykład warzywa korzeniowe – marchewka, selery, burak, pietruszka, rzodkiewka), kapustę, brokuł, kalafiory, cebulę, pory, czosnek, ogórki, kabaczki oraz dynie. Dalej będą to warzywa liściaste – sałata, wszelkiego rodzaju zioła, natka pietruszki. Dopuszczalne jest stosowanie w diecie owoców o niskiej zawartości cukru, czyli: jabłka, grejpfrut, cytryna oraz jagody leśne w niedużych ilościach. Bardzo cennym składnikiem całej diety są zielone soki powstałe z pędów roślin. Są one bogatym źródłem składników bioaktywnych. Przede wszystkim posiadają chlorofil, który swoją budowa chemiczną przypomina nasza hemoglobinę.
Warzywa oraz owoce mogą być spożywane w postaci surowej, np. surówki, w postaci zup warzywno-ziołowych, mogą być także duszone lub pieczone.

Dieta Dąbrowskiej posiada także eliminacyjną wersję diety warzywno-owocowej. W tym przypadku wyklucza się pewne produkty z diety, a szczególnie: ogórki kiszone i sól u osób chorych, posiadających nadciśnienie i obrzęki, gotowaną marchew, dynię, buraki u osób chorych na cukrzycę. W przypadku alergików usuwa się z diety pokarmy, które powodują alergię lub są nietolerowane przez organizm.